Date med Frodo!

Idag åkte vi till brukshundklubben med tjejerna och träffade Frodo med matte och husse! Som vanligt var syskonen helt tokiga när de fick träffas och busa av sig. Det blev till och med fart på Freja som var med och busade ett par gånger! Tyvärr gick kameran sönder så här kommer det magra resultatet.


Frodo och Fanny


Frodo brottar med lätthet ner Fanny - han är enorm i jämförelse!


Frodo får nästan in Fannys huvud i munnen!!!


Här busar alla tre!

Vi hann även med lite utställningsträning - gå fint i skosnöre och titta på tänder. Fanny travade runt hyfsat fint trots att både Frodo och Freja satt bredvid och tittade på! Frodo var hur duktig som helst i skosnöret och sprang utan att hoppa (lite tjuvträning kanske!?). Dessutom lät han sig undersökas i munnen och klämmas på både här och där utan att protestera det minsta!

Det är så roligt att träffa Mona och Janne, att få utbyta lite erfarenheter, med- och motgångar. Vi tampas väl med ungefär samma saker med våra vilda unghundar! 

Här kommer en bild från igår också;


Coolaste tjejen som SOMNAR på kantarellkursen!

Upptaget

Mellan allt jobb, alla kurser och all träning så är det svårt att hinna med att blogga tyvärr! Vi får dåligt samvete när vi ser i statistiken att ni troget går in och tittar varje dag och så finns det inget nytt att titta på...:(

Här kommer en liten uppdatering i alla fall på vad som händer!

Vi har nu gått två (av fyra) lektioner på kantarellkursen. Freja är fortfarande jätteduktig och Fanny tog ett rejält kliv framåt förra gången. Husse kunde träna med henne och inte bara stå vid sidan av och försöka lugna ner henne! Problemet är bara att hon äter upp kantarellerna hon hittar...

Vi tränar också mycket koppelpromenader med Fanny och det börjar gå riktigt bra! Vi fick några övningar i läxa från koppelkursen som vi tränar varje dag. Det är en kortkurs, bara två gånger med två veckor emellan. 

Inskolningen på dagis är avklarad nu och det hela har gått jättebra. Dagisfröken hade filmat med mobilen när de var ute på promenad och Fanny gick snällt och lydigt i en grupp av sex hundar! Husse trodde inte sina ögon, matte tror att de lånat in en annan beauceron...

Till helgen väntar ytterligare en lektion kantarellsök och på söndag får Fanny förhoppningsvis träffa FRODO!!


Fanny och brorsan i juni

  


Kurser!

I torsdags började Fannys koppelträningskurs. Fanny var som vanligt helt vild! Vad som var kul var att hon koncentrerade sig när vi skulle göra övningarna, det var när vi skulle stå stilla i en ring och bara lyssna som hon blev helgalen. Hoppade och bet både i koppel och mattes armar och var hur tokig som helst. Bortsett från det var kursen jättebra och vi fick mycket bra tips och övningar att träna vidare på. Sen får det bli en kurs i att stå stilla i ring... :)

Idag har vi varit på första lektionen av kantarellsök-kursen. Det var en lång lista på saker vi skulle ha med oss, bl a något slags arbetstecken, typ snusnäsduk. Nåt sånt hade vi inte så matte sydde snabbt ihop något av en gammal gardin. 

 
Så här snygga blev tjejerna!

Sen bar det av till Grimstafältet i Vällingby. Eftersom matte var ensam på torsdagens kurs (och det var JÄTTEJOBBIGT) så fick husse ta hand om stökfröken och matte fick glassa lite med lugna Freja.


Husse och Fanny innan kursen

För Fannys del är den här kursen främst tänkt som miljöträning. Om hon skulle lära sig hitta någon kantarell så är det bara bonus! Fanny var rätt stökig, det var några ganska skälliga hundar där som drog igång henne så hon och husse fick mest vara åskådare. Men vi ska träna mycket med henne hemma! Freja däremot är helt underbar att gå på kurs med. Hon skärper till sig helt otroligt och vill verkligen ARBETA! Vi kommer dit med Fanny också så småningom, gäller bara att ha tålamod. Som vi har skrivit tidigare så var ju Freja minst lika stökig när hon var i Fannys ålder.


Matte och Freja har hämtat träningskantareller, Fanny och husse tittar på


Paus - det skulle vara en tråkig paus så att hundarna verkligen vilade, därför bands alla hundarna i varsitt träd.


Freja letar kantareller som matte lagt ut i skogen. Matte fick ha plasthandskar på sig så att det inte skulle lukta matte om svampen.


Freja var jätteduktig och fick mycket beröm av kursledaren!

Nu är vi ute på landet. Tjejerna sov så gott hela vägen hit, busade en stund och nu sover de igen. Snart blir det kräftskiva!


En blivande utställningschampion?

I söndags tog vi med Fanny till djuraffären för att inhandla ett utställningskoppel. Två av personalen kom genast fram till oss och frågade om de kunde hjälpa till, matte talade stolt om att vi skulle köpa ett utställningskoppel till vår fina hund (alltså den där hunden som låg krälande på golvet, flåsande som en blåsbälg så där som bara Fanny kan). Personalen tittade förundrat på henne och avstyrde mattes planer på att köpa ett snyggt läderkoppel med en liten nätt kedja. "Hm, det där passar nog bättre till hundar som är VANA vid utställningar, det är VÄLDIGT ömtåligt". Det fick bli ett mer hållbart i nylon istället... "Det här ska inte gå av i alla fall..." På vägen ut kastade Fanny sig fram till ett ställ med grisöron så husse höll på att fara omkull. Kan tänka mig att de hade väldigt roligt efter att vi hade gått!  


Fanny i sitt "skosnöre"

Nu tränar vi mest på att trava fint bredvid husse, det går väl sådär, mycket hoppande blir det... Titta på tänderna övar vi också, det går lite bättre, om inte domaren bestämer sig för att inspektera tonsillerna förstås! Oj, oj, oj vi tycker synd om stackars kennelmatte som kommer att bli tvungen att bevittna eländet, det blir nog ingen bra reklam...

 

Fredag!

Då har vi klarat av första arbetsveckan efter semestern, tänk vad fort man kommer in i vardagen igen! Fannys liv har däremot vänts upp och ned i och med hennes dagisdebut! Allt har funkat otroligt bra - över förväntan (fast våra förväntningar var ju väldigt låga)! De första två dagarna var hon lite osäker när hon kom till dagis men tredje dagen fanns det ingen hejd på glädjen över att komma dit! Hon delar rum med fem andra hundar (egentligen är alla hundar i samma rum, men rummet är avdelat i flera små rum med halvväggar så att dagisfröknarna har full koll på vad som händer). Fanny har varit jättetrött på kvällarna men det är inget mot idag när hon var där i hela sex timmar. Det var knappt hon orkade lyfta huvudet när matte kom hem...

Idag har husse varit med Fanny hos veterinären och röntgat tån, det hade läkt bra och hon får börja röra på sig igen!!! Kanske inte galet tokbus med andra hundar på en gång, vi får öka på belastningen lite succesivt - men ändå! Underbart!!!


Fanny i väntrummet hos veterinären


Fanny kollar runt i undersökningsrummet

Imorgon åker vi ut till landet och hämtar Freja! Då ska nog Fanny få ta sig ett dopp också!


Efterlängtad vovve!

Dagispremiär!

Idag har alltså Fanny börjat inskolning på dagis. Husse lämnade henne 12.30 och hämtade 15.00. Då hann Fanny också följa med på eftermiddagspromenaden.


På väg till dagis!


Var ute i god tid så att Fanny fick nosa lite utanför, MÅNGA spännande hunddofter!

Det har gått bra, åtminstonde första inskolningsdagen! Fanny fick först bekanta sig med dagisfröknarna innan det var dags för husse att gå och lämna Fanny. Många funderingar hann det bli under tiden om hur det skulle gå. Husse fick lugnande besked direkt när han kom och skulle hämta, "det har gått bra". Fanny hade varit lite avvaktande mot de andra hundarna och skällde i början men det hade gått över ganska snabbt.  Promenaden hade också gått väldigt bra och hon hade varit ute med fyra andra hundar och ungefär halvvägs gick hon med inne i "flocken". Hon till och med sov en stund efter promenaden på "sin" biabädd! När husse kom och hämtade så blev Fanny jätteglad! (Så här är det med Freja också - när hon kommer till dagis är hon jätteglad och när hon hämtas är hon också jätteglad!) Matte och husse är mycket nöjda, det här ska nog gå bra!


Slut för idag! Man är lite trött...

En annan rolig sak som hände idag - när matte kom hem så blev Fanny jätteglad och hon LOG! Alltså drog upp överläppen och visade framtänderna, så himla sött!!! Har hört att en del beauceroner ler men har aldrig sett Fanny göra det förut.

Sista semesterdagen...

I morgon är det åter till verkligheten, i alla fall för matte och husse. Fanny är ledig ytterligare en dag innan inskolningen på dagis börjar. Freja får vara ledig en hel vecka till och vara ute på landet med husses föräldrar!

Som vi skrivit tidigare har vi kört korta promenader i nya miljöer med Fanny.

I torsdags intog Cirkus Harju Sigtuna


Det började ganska bra nere på strandpromenaden...med fyra intresserade åskådare.


...men strax fick matte sätta sig ner och prata lite allvar med fröken


Efter det gick det bättre. Fanny kollar något spännande som vi andra inte skulle drömma om att lukta på!


Efter en sigtunarunda blir man väldigt törstig!

Idag prövade vi att gå på utställning. Alltså inte att delta utan bara vara där och titta. Fanny klarade det riktigt bra! I början var det tokskäll på allt som rörde sig. Vi satt i bilen medan hon skällde av sig på alla hundar som rörde sig i närheten. Ett under att vi inte blev lomhörda! Men sen lugnade hon ner sig och vi kunde gå runt i området och titta på hundarna som ställdes ut. Självklarheter kanske att kunna gå runt men inte för oss och Fanny just nu, men det gick faktiskt riktigt bra :)))). Vi träffade även brorsan Frasse med matte. Fanny och Frasse blev så klart helt galna när det träffades och vi ville inte störa dem (Frasse), så det blev ett kort möte. Tyvärr kunde vi inte stanna och se hur det gick för honom eftersom regnet stod som spön i backen och vi hade varken regnkläder eller paraply med oss.


Fanny på utställning, oj vad mycket folk och hundar det var överallt! Jobbigt tyckte Fanny


Och ett paraply kommer plötsligt farande också! Inte för att det störde Fanny nämnvärt, men husse blev lite rädd...

Ett par gånger har vi också promenerat rundan som hon kommer att gå när hon är på dagis, så att hon ska vara lite van vid miljön. Däremot har vi inte varit i Grimstaskogen där de får springa lösa och leka med varandra utan det får komma senare när hon är friskförklarad.


Idag var det en väldigt blöt promenad, det öste verkligen ner!

Freja då - hon är som vanligt lugnet själv och fattar inte vad Fanny hetsar upp sig så över! Vi har släpat in alla utemöbler i carporten eftersom vi har oljat trätrallarna. Där ligger Freja mjukt och skönt och kan ha koll på vad som händer i området!


Coolaste tjejen!

Så i morgon är det alltså åter in i ekorrhjulet. Men hösten kommer ju att innebära en massa spännande saker med tjejerna. Vi har ju anmält Fanny till två utställningar, Fanny och Freja ska gå på kurs och lära sig hitta kantareller, en inkallningskurs med Fanny och sen blir det väl lite allmänlydnadskurs för henne också och Freja får gå steg 2 i rallylydnad.

Cirkus Harju

Matte och husse har panik! På tisdag börjar Fanny sin inskolning på dagis. Matte och husse räknar kallt med att hon blir utkastad med nosen före! Vi försöker trösta oss med att även, den idag, lugna och fina Freja var ett monster när hon var unghund... (Hon var verkligen ett monster!!! Vad gör vi för fel med våra hundar egentligen???)

Det känns som att vi har tagit ett gigantiskt steg bakåt med Fanny, trots all hjärngympa. Och vi som var på så god väg med henne - den här "olyckan" kom väldigt, väldigt olägligt...

Hur som helst - vi försöker, trots tåfrakturen, att miljö- och koppelträna Fanny med korta korta promenader. Igår var vi en sväng till Uppsala och tog en kort promenad. Dels i själva stan och sen en liten tur vid slottet. Det gick hyfsat faktiskt!


Fotade inget i Uppsala men den här härliga bilden tog vi på vägen hem!

Idag åkte vi till Mariefred och där var det cirkus harju (för övrigt ett uttryck vi använder oss av ganska ofta...)

Vi hade med oss matsäck och tänkte oss ett varv runt Gripsholms slott och en picknick i parken efteråt.


Mariefred - en lugn och trevlig liten stad (innan cirkus harju drog in)


Efter en promenad på ca 100 meter fick vi ta en paus, Fanny hyperventilerar som synes


Husse fick den geniala idén att ta en bild på matte och tjejerna framför slottet. Fanny tyckte det var ett passande tillfälle att attackera Freja...


Efter många korvbitar fick vi till det...


Hm - till och med Freja börjar dra...

Sen var det dags för vår lunch-picknick. Vi hade köpt med oss mackor från vårt underbara konditori i Väsby (Kardemumma, rekommenderas om någon har vägarna förbi). Husse fick inta sin lunch stående - att vi båda satt på filten och åt var uteslutet...


Fanny fick mattes ärtskott (matte hatar ärtskott och Fanny verkar inte heller gilla dem särskilt mycket)


Freja är såklart lugnet själv och bara njuter av utflykten!

Imorgon tänkte vi göra Sigtuna osäkert men då lämnar vi Freja hemma och ser om det går bättre...

Det här blev ett väldigt negativt inlägg men Fanny är verkligen en Dr Jekyll och Mr Hyde. Ibland är hon så exemplariskt duktig när man promenerar med henne. Och hon kan vara så otroligt kelig och gosig, lyhörd och arbetsvillig. Och det är en otroligt smart hund! Men ibland är hon överjävlig - dragig, skäller som en besatt, nafsar, hoppar m.m. m.m. och då är det VÄLDIGT jobbigt...


När livet hänger på en väldigt skör tråd...

Matte satt i köket och kände plötsligt en svag doft av fuktig jord. Tittade ut genom fönstret och såg den här fantastiska synen!


Vi har för länge sedan tagit bort alla valphinder från rabatten eftersom Fanny är stor nu och inte springer omkring där längre...

Till råga på allt elände kommer samtidigt glassbilen och parkerar precis utanför. Med den kommer naturligtvis områdets alla barn med vidhängande föräldrar som såklart genast beundrar eländet!

Nu får Fanny sitta i buren och begrunda sina synder.


Det var ju inte meningen matte, förlåt!!!

P.S. Det blev ännu värre efter att jag publicerat inlägget. Jag satt och samlade krafter att ta rätt på eländet. Då kommer grannarna mitt emot hem och har gäster från Pakistan med sig. En liten flicka kommer fram till Freja och hennes mamma filmar det hela med den gigantiska jordhögen i bakgrunden!!! Undrar vad de säger om oss svenskar hemma i Pakistan när hon visar filmen...

P.P.S. Husse kommer hem från golfen, noterar en stor jordhög i carporten, rycker på axlarna, plockar fram spade, sopborste, vattenslang och städar upp. Sen släpper han ut Fanny ur fångenskapen. Allt medan matte sitter och bloggar...

RSS 2.0