En heldagsutflykt i Roslagen

I morse lastade vi in tjejerna i bilen och åkte norrut med första anhalt Öregrund. Vi tänkte slå flera flugor i en smäll, ja åtminstone tre stycken. Träna med Fanny i nya miljöer, (Freja behöver ju inte träna så hon kan bara njuta av turen utan att behöva prestera :)), ha en skön utflykt i ett riktigt soligt och varmt Roslagen och sist men inte minst resa lite i mattes fäders spår.


Fanny vid hamnpiren i Öregrund.


Husse och Fanny tittar på fina gamla skepp


Fanny tittar lite närmare. Ett otroligt vackert segelfartyg från 1891.


Fina Öregrund


Fanny gick väldigt fint utan att dra alltför mycket! Hon var jätteduktig trots alla nya och spännande intryck. Hon har kanske lite bråttom i början men lugnar ner sig ganska fort.
 

Sen åkte vi till Östhammar, en fantastiskt fin småstad. Här en bild på rådhuset

Eftersom matte håller på med släktforskning så vi passade vi på, som sagt, att åka på lite
släktforskningssafari. Många anfäder har bott i trakterna och vi åkte runt och tittade på gamla torp och gårdar där de bott.


Matte och tjejerna framför kyrkan i Östhammar där mattes farmors morfar och mormor vigdes


Vi tog givetvis en stadstur i Östhammar också och Fanny går väldigt fint!


Freja äter lunch. I bakgrunden syns gården där mattes farmors mormors farmors far och mor var dräng respektive piga. Båda föddes 1743.


Vi avslutade dagen i Järnboden i Harg. Väldigt fin butik med konsthantverk och konstutställning.
Matte shoppade loss...


ÅÅÅH vad  tråkigt det är att vänta i bilen medans matte shoppar!!!

Nu är vi tillbaka på landet igen och när tjejerna har fått vila lite så ska vi köra kurragömmalek på tomten! Sen kommer två hundar att sova väldigt gott i natt!

Framgångar och motgångar

Värmeböljan gör att vi inte kan träna fullt så mycket som vi hade tänkt oss, tjejerna orkar inte helt enkelt!

Så här tillbringar Fanny och Freja helst tiden:

Liggandes utslagna i skuggan...

Eller så här naturligtvis:

Blötdjuren!


Fanny simmar fortfarande lite plaskigt...

Vi promenerar mycket och det är bara antidragpromenader. Vi går inte så långt men ofta! Vi brukar gå en sväng runt "byn" och första gångerna blev Fanny oerhört störd av hästarna och fåren. Nu går hon bara förbi dem!
 

Fanny skäller ut en häst som blev måttligt imponerad...

I morse, medan det fortfarande var svalt, tog husse en runda på 3 km som gick hyfsat. Det var en helt ny runda med många nya intryck, bl a mötte de två malinoiser. Vi låter henne också gå lös emellanåt och hon är duktig på att inte dra iväg och att komma på inkallning!

Eftersom allt har gått så bra så måste ju matte och husse utmärka sig genom att klanta till det för våra arbetsvilliga hundar! Husse la två spår i skogen, han var duktig och märkte ut spåret med klädnypor! Tyvärr hade han sen ingen aning om var han hade satt dem så vi började med att leta klädnypor! När vi väl hittade dem så blev det kaos eftersom vi hade både Freja och Fanny med oss och båda ville arbeta och hetsade varandra så det blev pannkaka av allting. Dessutom la vi spåret i en i det närmaste ogenomtränglig terräng. Avslutningsvis så sprang båda förbi sina spårslut...


Fanny "spårar". Nosen är lite väl högt upp kanske?!!

Matte och husse har lärt sig av läxan och ska i fortsättningen ta ut en hund i taget, tydligt markera spåret med snitslar och lägga spåren i en terräng som man kan ta sig fram i!!!

I morgon ska vi testa antidragkunskaperna ordentligt när vi ska göra en utflykt upp till Öregrund! Hu, det blir en utmaning...


Äntligen!

Fanny har, i Frejas ögon, helt plötsligt gått ifrån att vara en ÄCKLIG SKITUNGE till att bli en rätt hyfsad lekkamrat! Herregud vad det leks och brottas nu!!!







Dagen började med att husse tog en lång joggingrunda med Freja, som även innefattade ett litet dopp! Husse har sen kört stenhård träning med Fanny, de har kampat, gått antidragpromenader och gått i långlina. Fanny har lyssnat jättebra på husse och varit hur duktig som helst! Husse och Fanny tog en liten promenad ut på bryggan också, en 30-meters pontonbrygga. Det var jätteläskigt tyckte Fanny när det gungade, men hon gick snällt ut på den ändå!

 
På kvällen var det dags för ännu en av våra semestertraditioner - grilla i ösregn under parasoll!


Midsommar!



Ett överambitiöst försök att ta en fin midsommarbild på båda hundarna...


Så vi fick fota en i taget. Freja är midsommarfin


och Fanny!


Tjejerna tar ett midsommardopp


Fanny simmade ut alldeles på egen hand!


Vem lurar i vassen?


Mattes demolerade krans


Det var inte jag! Jag lovar!!!

Glad midsommar på er allesammans!

Det lugna livet på landet

Vi tar det mest lugnt så här den första semesterveckan. Skönt att varva ner och bara vara! Mycket träning blir det förstås - just nu kör vi mest antidragpromenader och det går jättebra!


Freja ligger i solen och njuter


Fanny har hittat en smaskig pinne i skogen


och lite bad såklart!

En ganska behaglig tillvaro med andra ord!


Utom för husse kanske som har en stor vedhög att hugga...


Badsemester

Det gick en hel vecka innan vi prövade att bada igen med Fanny efter att kennelmatte fått henne i vattnet. Men det var inga som helst problem!!! Fanny var lite försiktig till att börja med, sprang omkring vid strandkanten och hoppade. Men när vi kastade ut leksak till Freja och hon simmade ut så hoppade Fanny också i och simmade!!!


Freja har simmat ut och hämtat leksaken


och då kan inte Fanny stå emot längre utan simmar ut och försöker ta den


men Freja ger sig inte så lätt!


Efteråt blev det dusch


och sen hade vi koll på matte som fixade grillmiddag, med lilla favvis nasse i munnen!


Semestertraditioner

Regnet öser ner precis som traditionen bjuder när vi börjar vår semester!

Vi var på brukshundklubben i förmiddgas och tränade i ösregnet. Fanny fick träna på att inte dra i koppel enligt kennelmattes instruktioner. Sakta men säkert går det framåt! Gäller bara att ha tålamod och försöka vara konsekvent. Det här tränar vi ju naturligtvis mycket på vid promenaderna men vid klubben är det en extra utmaning! Fanny tror nämligen att brorsan Frodo alltid finns där och blir helt galen och vill ner till klubbhuset fort, fort!

Husse tränade "snygginkallning" med Freja (Freja kommer in på vänster sida och sitter fot) medans matte kampade med Fanny. Sen fick de springa av sig lite också och leka med bollen! Det kändes ganska lyxigt att ha klubben helt för oss själva.


En dyblöt Freja efter långpromenad med husse i eftermiddagsregnet

Snart är det dags för ännu en tradition - grillkorv, jordgubbar och champagne! Alltid på söndagen när första semesterperioden börjar!


Sommarlov

Idag började Frejas sommarlov från dagis! I sju veckor ska hon vara "ledig". Fem veckor har matte och husse semester och resterande två kommer hon att vara med husses föräldrar. När det är dags att börja på dagis igen efter sommaren så får hon sällskap av lillasyster! (Och hur ska det gå undrar matte och husse???)

Dagen började med att säga adjö till en av Frejas dagisfröknar som ska sluta på dagis - känns tråkigt! Carro har, under många år, tagit så bra hand om våran Frejis! 

På kvällen blev det en golfrunda med husse i regnet! Till Frejas förfäran var kiosken stängd!!! Det blev ingen korv!!! Husse spädde på olyckan genom att säga: "du får ett grisöra när vi kommer hem istället". Freja vet precis vad grisöra är och började titta sig förväntansfullt omkring! Dumma husse som bara lurades...


Inte bara husses klubbor behöver torka i värmen i tvättstugan



Fanny 6 månader idag

Vårt underbara galna yrväder börjar bli stor! Idag ska hon vägas och egentligen skulle vi mäta mankhöjden också men det klarade vi av i söndags hos kennelmatte. Matte är så vimsig så hon har glömt hur hög hon var men tror det var 57 eller kanske 59 cm.


Lillfröken...


...har blivit stor!

Igår var det sista lektionen på tävlingslydnadskursen. Fanny avslutade kursen som hon började den med att vara överjävlig, hon drog och drog och drog. Skällde som en galning, rymde och tog ett LÅNGT ärevarv på planen! Lyssna på mattes inkallning? Knappast... Men nästa vecka börjar semestern och vi kan träna intensivt i fem veckor, så det ska nog bli lite ordning på fröken! I höst ska vi gå på allmänlydnadskurs, kanske passar oss lite bättre än tävlingslydnaden...


Nu är det kokta fläsket stekt!

Fanny hoppade upp och bet en POLIS i näsan så att blodvite uppstod!


Hur ska det gå för mig nu matte?

Fast det är nog ingen större fara, polisen är våran granne och känner Fanny väl. En olycka händer så lätt sa han och fortsatte klappa Fanny. Men matte skämdes i alla fall...

En kanondag hos kennelmatte!

Vilken fantastisk dag vi hade hos Eva! Vi prövade på många bra övningar och fick otroligt bra verktyg att jobba vidare med! Sen är det ju alltid jättetrevligt att träffa Eva! Vi pratade mycket om både det som funkar bra och det som funkar mindre bra. Det är skönt att få ventilera med kennelmatte! Vi åkte hem med förnyad energi och självförtroende, det känns jättebra!


Eva förklarar för matte - Fanny har fokus på KORVEN!


Kontaktövning, Fanny får inte ta godisen utan att titta Eva i ögonen


Kamplek


Fanny blev helt vild!


Här tränar Eva med två bollar och att Fanny ska lämna ifrån sig den ena för att få den andra


Sen fick Fanny spåra och hon var jätteduktig!


Naturligtvis blev det bus med brorsan Figo också (Figo med fästinghalsband)


Fanny jagar brorsan runt en björk


Lite vila


Men man måste ju ändå få bita syrran lite i örat!!!


Inne i huset fanns Scylla och mamma Axi. De var så läskiga så Fanny vågade inte gå in!


Men sen lät Fanny sig villigt undersökas av både Axi och Scylla. Hon slängde sig ner på marken - vilken respekt!


Vi gick också en antidragpromenad och fick mycket bra tips!

Sen var det dags för en tur till sjön. Eva hade gett sig sjutton på att få i Fanny i vattnet! Figo simmade så otroligt duktig medan Fanny hoppade jämfota på stranden.


Duktiga härliga Figo!


ÄNTLIGEN! En mycket nöjd och mycket BLÖT kennelmatte!


Och hon simmade! Inte så snyggt men ändå - Figo är den som simmar fint i bakgrunden


Sen fick stora tjejerna också hoppa i. Figo och Axi har leksaken, Scylla tar täten

Stort tack Eva för idag! Trots att vi uppfostrat en valp tidigare så är man aldrig fullärd. Vi fick, som sagt, en hel del att jobba vidare med och det känns fantastiskt bra. :-)




På väg

Just nu passerar vi Örebro på väg mot Hjortkvarn och kennelmatte! Matte och husse ska på lite uppfostring. Fanny är också med.

Svettigt!

Varmt har vi det! Både Freja och Fanny har varit otroligt trötta idag. Dagisfröken sa att Freja hade såsat sig fram på promenaderna och Fanny har mest sovit idag. Matte körde med furminatorn och befriade Freja från lite underull, hon har ju så otroligt tjock päls stackarn!  


Kanske ett par vantar till vintern?

Nu längtar tjejerna och matte efter hösten eller åtminstone ett ordentligt regn...

Trassel

Tog en bild på virrvarret av koppel, halsband och bilselar som blev liggande på bordet efter vår lilla biltur. Det såg helt galet ut! Jag hade någon idé tidigare om att det inte skulle bli så stor skillnad att ha två hundar mot att ha en. Hur tänkte jag då egentligen? Det är verkligen dubbelt upp (med extra allt!)  
 


Nu menar jag inte att det är så oerhört JOBBIGT, ibland är det ju det så klart, men oftast är det fantastiskt roligt!

Idag fyllde Fanny 25 veckor! Det var ju rätt länge sen vi gick över från veckor till månader när man pratar om hennes ålder. Hur som helst så vägde jag henne idag, 21,6 kg!


Lillskruttan sover med husses träningssko som kudde!


Nationaldagsfirande

Det blev ju inte så mycket flaggviftande men kul hade vi! Vi träffade Frodo med familj på brukshundklubben så att Frodo och Fanny ÄNTLIGEN fick leka av sig!


Fanny i gult, Frodo i rosa


Full fart!


Freja var mest intresserad av gos med människorna (och bullar så klart!)


En hög med beauceronvalpar


Vi fikade lite också


Hyperventilerande hundar, vilka långa tungor de har!!!


Utslagen hund nr 1


Utslagen hund nr 2 (hoppas matte drog i handbromsen ordentligt!)

På träningscamp i Norrtälje

Den här helgen har vi varit på landet och kört stenhård träning!

Vi har tränat gå fint i koppel:


Se så avspänt och fint vi går och notera särskilt det slaka kopplet ;)

Sen tränade vi på att bada


Fanny kastar sig i vattnet med liv och lust...

Nå, lite seriös träning blev det också. Vi har tränat sitt-fot, ligg, stå, ta apportbock i munnen och hopp (vi byggde ett eget litet bebishinder)


Ligger fint!


Duktig Fanny!

Freja fick också träna!


Freja sitter fint!


Ligg kan vi också men Freja kastar sig inte ner lika snabbt som Fanny

Lekt och busat har vi också så klart!


Fanny mopsar upp sig mot storasyrran


som svarar med att brotta ner henne


Galen valp med boll!


Bus!


Premiär!


Ingen badkruka längre! Men lite läskigt var det nog ändå...

Framsteg

Igår var det dags för lydnadskurs igen. Tyvärr missade vi ju förra gången när Fanny var magsjuk men Anna (kursledaren) visade vad de hade gjort och Frodos matte hade ju skrivit så utförligt på sin blogg, så det gick bra ändå. Den här gången var Fanny lite lugnare och det kändes riktigt riktigt bra! Tröga matte och husse begrep också ett och annat! Några moment hade vi helt missuppfattat! Fanny hoppade hinder riktigt duktigt och apportbocken tog hon direkt i munnen! Ligg är hon faktiskt ganska bra på - hon lägger sig snabbt och så där snyggt med bakbenen på var sin sida om kroppen. Freja har aldrig begripit det där - hon både ligger och sitter med  bakbenen åt sidan!


Perfekt utfört "sitt" enligt Freja...


Fanny kastar sig ner mitt i steget - vad gör man inte för en bit köttbulle?


RSS 2.0